Buchlochumer bukorenca sú cigánske halušky. Konkrétne sú to široké rezance s pečienkami. Chudobní Rómovia v minulosti dostávali od gadžov vnútornosti z rôznych zvierat, ktoré gadžovia zabíjali pre mäso. Podľa pôvodného receptu sa z cesta nekrájali rezance, ale trhali sa halušky.
Suroviny:
500 g hladkej múky
250 ml vody
1,5 lyžice bravčovej masti
250 g kuracích pečienok
2 strúčiky cesnaku
2 cibule
2 lyžičky mletej červenej papriky
5 lyžičiek čili omáčky
1 lyžičku soli
150 g kyslej smotany
3 zavárané feferónky
štipka mletého čierneho korenia
pažítku na ozdobu
Postup:
Cesto vyrobíme zo zmesi múky, soli a vody. Najskôr tieto suroviny vymiešame vareškou v miske a potom vypracované cesto preložíme na múkou vysypanú dosku. Miesime rukami. Cesto rozdelíme na dve polovice. Z jednej polovice nakrájame rezance a z druhej natrháme halušky. Pripravené rezance a halušky vložíme do vriacej osolenej vody. Hotové sú, keď vyplávajú na povrch. Scedíme do misy a pripravíme si pečienkovú zmes.
Pečienkovú zmes pripravíme tak, že si nakrájame cibuľu na jemno a opražíme ju na masti. K spenenej cibuli pridáme mletú papriku a nakrájané pečienky. Varíme cca 5-6 minút. Podlejeme vodou, pridáme chilli omáčku, cesnak a korenie. Pripravenú omáčku zmiešame s rezancami alebo haluškami. Dozdobíme kyslou smotanou, pažítkou a feferónkami.
Dobrú chuť!