Videá

Marikľa

Marikľa je tradičný rómsky chlieb. Je to chlebík chudobných Rómov, ktorý sa pripravuje s ľahko dostupných surovín a je nenáročný na prípravu. Kedysi sa piekol v peci. Dnes si ho môžete urobiť na sporáku v plytkej panvici alebo na „plotni“ podobne ako lokše.

Viac

Buchlochumer bukorenca

Buchlochumer bukorenca sú cigánske halušky. Konkrétne sú to široké rezance s pečienkami. Chudobní Rómovia v minulosti dostávali od gadžov vnútornosti z rôznych zvierat, ktoré gadžovia zabíjali pre mäso. Podľa pôvodného receptu sa z cesta nekrájali rezance, ale trhali sa halušky.

Viac

Kuľaša

Kuľaša je zemiaková kaša so slaninkou. Varila sa pre chlapov ako neskorá večera. Robí sa aj sladká verzia, kedy sa zemiaková kaša pocukruje. Nie je to typické rómske jedlo, skôr regionálne jedlo. Osvojili si ho najmä Rómov zo Spiša. Nebolo ťažké na prípravu a používali sa naň tie najzákladnejšie suroviny.

Viac

Gója

Gója sú rómskym národným jedlom a sú to vlastne plnené bravčové črevá. V minulosti, keď mali gadžovia zabíjačky, tak Rómom dávali vnútornosti zo zabitého zvieraťa. Keďže Rómovia boli vynaliezaví, dokázali využiť to, čo gadžovia požadovali za odpad a uvarili chutné jedlá.

Viac

Pašvare

Pašvare sú v preklade rebrá. Bravčové rebierka sú nenáročné na prípravu. Najskôr sa nechajú odstáť naložené v páci a potom sa upečú, podávame ich s kyslou kapustou. Kyslá kapusta bola často súčasťou rómskej kuchyne. Kedysi naši predkovia podávali mäso klasicky varené.Prílohou boli zemiaky. V rodinách sa stolovalo tak, že sa mäso dalo do stredu stola v jednom veľkom hrnci a jedlo sa rukami.

Viac