Skip to content
Hľadať Registrovať sa Prihlásiť sa
Logo dobrovolniporadcovia.sk
  • Kto sme?
    O programeProfily poradcovPoradcovia v akciiReferencie
  • Romipen – Rómstvo
    Inšpiratívni RómoviaRómske umenieRómske receptyPríbehy z náhradných rodínZamyslenie odborníkovZamyslenie dobrovoľných poradcovPre deti
  • Podcasty
  • Videá
  • Poradňa
  • Blogy
  • Podporte nás
  • EDUMA

Buchlochumer bukorenca

Jana Pierová   |   23. marca 202129. júla 2021

Buchlochumer bukorenca sú cigánske halušky. Konkrétne sú to široké rezance s pečienkami. Chudobní Rómovia v minulosti dostávali od gadžov vnútornosti z rôznych zvierat, ktoré gadžovia zabíjali pre mäso. Podľa pôvodného receptu sa z cesta nekrájali rezance, ale trhali sa halušky.

Suroviny:

500 g hladkej múky

250 ml vody

1,5 lyžice bravčovej masti

250 g kuracích pečienok

2 strúčiky cesnaku

2 cibule

2 lyžičky mletej červenej papriky

5 lyžičiek čili omáčky

1 lyžičku soli

150 g kyslej smotany

3 zavárané feferónky 

štipka mletého čierneho korenia

pažítku na ozdobu 

Postup: 

Cesto vyrobíme zo zmesi múky, soli a vody. Najskôr tieto suroviny vymiešame vareškou v miske a potom vypracované cesto preložíme na múkou vysypanú dosku. Miesime rukami. Cesto rozdelíme na dve polovice. Z jednej polovice nakrájame rezance a z druhej natrháme halušky. Pripravené rezance a halušky vložíme do vriacej osolenej vody. Hotové sú, keď vyplávajú na povrch. Scedíme do misy a pripravíme si pečienkovú zmes. 

Pečienkovú zmes pripravíme tak, že si nakrájame cibuľu na jemno a opražíme ju na masti. K spenenej cibuli pridáme mletú papriku a nakrájané pečienky. Varíme cca 5-6 minút. Podlejeme vodou, pridáme chilli omáčku, cesnak a korenie. Pripravenú omáčku zmiešame s rezancami alebo haluškami. Dozdobíme kyslou smotanou, pažítkou a feferónkami.

Dobrú chuť!

Zdieľať

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest Share on WhatsApp Share on Email

Navigácia v článku

Predošlý: Kuľaša
Nasledujúci: Marikľa
Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín

Kontakt

info@eduma.sk
0910 870 180

Korešpondenčná adresa

EDUMA, n.o.
Račianska 62
Bratislava
831 02

Všeobecné informácie

  • Etický kódex blogera
  • Podmienky používania poradne
  • Zásady ochrany osobných údajov
  • Zásady používania súborov cookies

EDUMA newsletter

Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na tejto stránke používame súbory cookies.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať predajcov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť možnosti
{title} {title} {title}