Gója sú rómskym národným jedlom a sú to vlastne plnené bravčové črevá. V minulosti, keď mali gadžovia zabíjačky, tak Rómom dávali vnútornosti zo zabitého zvieraťa. Keďže Rómovia boli vynaliezaví, dokázali využiť to, čo gadžovia požadovali za odpad a uvarili chutné jedlá.
Suroviny:
3-4 bravčové črievka
150g polohrubej múky
2 lyžičky soli
štipka čierneho korenia
3-4 strúčiky cesnaku
zeleninová obloha
baranie rohy
horčica
chren
Postup:
Najskôr si pripravíme plnku. Nastrúhame zemiaky a pridáme do nich lyžičku soli, štipku čierneho korenia, cesnak a múku. Premiešame.
Črievka umyjeme a koniec uviažeme špáradlom, aby plnka nevytiekla. Lyžičkou naplníme črievko plnkou. Do črievka dáme 3 lyžice plnky. Nenaplníme črievka úplne, lebo by počas varenia praskli. Črievko dáme variť do vriacej vody so soľou. Varíme cca 30 minút.
Uvarené gója osušíme a dáme na panvicu s rozpáleným olejom. Opekáme do zlatista. Podávame so zeleninovou oblohou, baraními rohmi, horčicou, chrenom a cigánskym chlebom marikľou.
Lacho chavipen!