V rómskej kuchyni nebolo veľmi zvykom variť polievky. Tie sa do rómskej kuchyne dostali postupne inšpiráciou z tej slovenskej. Keď rómovia varili mäso, “vývar” po dovarení vyliali. Názov Randulica naznačuje, že pôjde o niečo potrhané – v randulici je to hlávková kapusta. Recept je veľmi jednoduchý, rýchly a polievka chutná!
Suroviny:
0,5 kg hlávkovej kapusty
0,5 kg zemiakov
2 PL hladkej múky
0,2 dcl oleja
1 PL soli
1 ČL mletej červenej papriky
2 ČL majoránu
2 ČL vegety
Postup:
Hlávkovú kapustu nakrájame na tenké prúžky. Do hrnca si napustíme vodu, pridáme soľ a nakrájanú kapustu. Povaríme 10-15 minút, potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky a necháme dovariť 30 minút, kým zemiaky nezmäknú. Do polievky pridáme majorán a vegetu. Zápražku si urobíme tak, že na rozpálený olej pridáme múku a mletú červenú papriku, chvíľu miešame. Do panvice so zápražkou pridáme pár naberačiek polievky a premiešame na hustú kašu. Zápražku pridáme do polievky, zamiešame a necháme 5 minút prevrieť. Ak máte radi kyslejšie polievky, môžete pridať ocot podľa chuti. Dobrú chuť!