Skip to content
Hľadať Registrovať sa Prihlásiť sa
Logo dobrovolniporadcovia.sk
  • Kto sme?
    O programeProfily poradcovPoradcovia v akciiReferencie
  • Romipen – Rómstvo
    Inšpiratívni RómoviaRómske umenieRómske receptyPríbehy z náhradných rodínZamyslenie odborníkovZamyslenie dobrovoľných poradcovPre deti
  • Podcasty
  • Videá
  • Poradňa
  • Blogy
  • Podporte nás
  • EDUMA

Kľončka

Jana Pierová   |   23. marca 202123. marca 2021

Kľončka alebo údené koleno. Tento recept sa pani Pierovej spája s vtipnou hitorkou jej rodiny. Keď jej prastará mama čakala na to, kým jej jej vnučka príde predstaviť svojho nastávajúceho, prababička pripravila údené koleno. Chcela ukázať to najlepšie z rómskej kuchyne. Taktiež chcela poukázať na hojnosť a štedrosť Rómov, preto pripravila kolená rovno tri! U Rómov je zvykom údené koleno servírovať v celku. A hlava rodiny má tú česť a povinnosť koleno nakrájať a rozdeliť rodine. Túto výsadu venovala prababička práve vnučkinmu nastávajúcemu. On je však Neróm bol trošku zarazený, keď na stôl dostal veľké koleno. A počas krájania sa necítil poctene ale trápne.

Suroviny:
údené bravčové koleno
1kg zemiakov
700g kyslej kapusty
2čl soli
3 bobkové listy
1,5 čl červenej papriky
2čl majoránky
3čl petržlenovej vňate
1čl celého čierneho korenia
0,2ml oleja

Postup:
Koleno dáme spolu s očistenými zemiakmi variť do vody. Predtým sme nechali koleno 1,5 hodiny močiť vo vode, aby nebolo príliš slané. Pridáme lyžičku soli. Keď budú zemiaky mäkké vyberieme ich. Ku kolenu prilejeme vodu, pridáme 6 guličiek a 3 bobkové listy.  Necháme ešte 20 minút variť, kým sa mäso neoddeľuje od kosti. Ku koncu pridáme majorán. 

Zemiaky polejem olejom, osolíme a pridáme petržlenovou vňaťou. 

Kapustu pripravíme tak, že si rozpálime olej v hrnci. Pridáme 2 lyžičky červenej papriky. Premiešame a pridáme kapustu. Kapustu spojíme s červenou paprikou. Pridáme 1čl soli a opražíme. Podlejeme vodou tak, aby hladina vody bola 1 cm nad kapustou. Dusíme cca pol hodinu, kým kapusta nezmäkne. Ochutnáme a ak sa nám zdá kyslá, pridáme troška cukru.  

Koleno podávame s kapustou a zemiakmi. Dobrú chuť!

Zdieľať

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest Share on WhatsApp Share on Email

Navigácia v článku

Predošlý: Randulica
Nasledujúci: Nalešniky
Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín

Kontakt

info@eduma.sk
0910 870 180

Korešpondenčná adresa

EDUMA, n.o.
Račianska 62
Bratislava
831 02

Všeobecné informácie

  • Etický kódex blogera
  • Podmienky používania poradne
  • Zásady ochrany osobných údajov
  • Zásady používania súborov cookies

EDUMA newsletter

Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na tejto stránke používame súbory cookies.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať predajcov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť možnosti
{title} {title} {title}