Kľončka alebo údené koleno. Tento recept sa pani Pierovej spája s vtipnou hitorkou jej rodiny. Keď jej prastará mama čakala na to, kým jej jej vnučka príde predstaviť svojho nastávajúceho, prababička pripravila údené koleno. Chcela ukázať to najlepšie z rómskej kuchyne. Taktiež chcela poukázať na hojnosť a štedrosť Rómov, preto pripravila kolená rovno tri! U Rómov je zvykom údené koleno servírovať v celku. A hlava rodiny má tú česť a povinnosť koleno nakrájať a rozdeliť rodine. Túto výsadu venovala prababička práve vnučkinmu nastávajúcemu. On je však Neróm bol trošku zarazený, keď na stôl dostal veľké koleno. A počas krájania sa necítil poctene ale trápne.
Suroviny:
údené bravčové koleno
1kg zemiakov
700g kyslej kapusty
2čl soli
3 bobkové listy
1,5 čl červenej papriky
2čl majoránky
3čl petržlenovej vňate
1čl celého čierneho korenia
0,2ml oleja
Postup:
Koleno dáme spolu s očistenými zemiakmi variť do vody. Predtým sme nechali koleno 1,5 hodiny močiť vo vode, aby nebolo príliš slané. Pridáme lyžičku soli. Keď budú zemiaky mäkké vyberieme ich. Ku kolenu prilejeme vodu, pridáme 6 guličiek a 3 bobkové listy. Necháme ešte 20 minút variť, kým sa mäso neoddeľuje od kosti. Ku koncu pridáme majorán.
Zemiaky polejem olejom, osolíme a pridáme petržlenovou vňaťou.
Kapustu pripravíme tak, že si rozpálime olej v hrnci. Pridáme 2 lyžičky červenej papriky. Premiešame a pridáme kapustu. Kapustu spojíme s červenou paprikou. Pridáme 1čl soli a opražíme. Podlejeme vodou tak, aby hladina vody bola 1 cm nad kapustou. Dusíme cca pol hodinu, kým kapusta nezmäkne. Ochutnáme a ak sa nám zdá kyslá, pridáme troška cukru.
Koleno podávame s kapustou a zemiakmi. Dobrú chuť!