Pašvare sú v preklade rebrá. Bravčové rebierka sú nenáročné na prípravu. Najskôr sa nechajú odstáť naložené v páci a potom sa upečú, podávame ich s kyslou kapustou. Kyslá kapusta bola často súčasťou rómskej kuchyne. Kedysi naši predkovia podávali mäso klasicky varené.Prílohou boli zemiaky. V rodinách sa stolovalo tak, že sa mäso dalo do stredu stola v jednom veľkom hrnci a jedlo sa rukami.
Suroviny:
2,5kg rebierok
200g slaniny
2 veľké cibule
1.5 PL soli
1 PL rasce
5 strúčikov cesnaku
2dcl vody
nakladané feferónky
kyslá kapusta
chlieb Postup:
Cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kúsky, aby sa nerozvarila. Ďalej nakrájame cesnak na plátky a slaninu na kocky.
Rebrá uložíme do plecha, v ktorom ich budeme pácovať. Posolíme ich a pridáme rascu. Taktiež pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a slaninu. Nepridávame olej ani masť, pretože rebierka sú prerastené. Len podlejeme troškou vody. Naložené mäso necháme odstáť hodinu v chladničke prikryté alobalom. Preložíme do plecha na pečenie a premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca hodinu až hodinu a pol. Podávame s kyslou kapustou, feferónkami a chlebom. Dobrú chuť!