Kuľaša je zemiaková kaša so slaninkou. Varila sa pre chlapov ako neskorá večera. Robí sa aj sladká verzia, kedy sa zemiaková kaša pocukruje. Nie je to typické rómske jedlo, skôr regionálne jedlo. Osvojili si ho najmä Rómov zo Spiša. Nebolo ťažké na prípravu a používali sa naň tie najzákladnejšie suroviny.
Suroviny:
350 g zemiakov
120 g hladkej múky
100 g slaniny
1 jarnú cibuľku
50 g masla
400 ml mlieka
½ PL soli
Postup:
Zemiaky uvaríme v osolenej vode vo vyššom hrnci. Keď sú zemiaky uvarené, vodu nescedíme. Do hrnca pridávame postupne múku a pomaly zemiaky pučíme, až kým sa nevytvorí hustá kaša. Hrniec dáme znova na oheň a kašu uvaríme.
Na jednej panvici roztopíme maslo, to pôjde do sladkej verzie kuľaše. Na druhej panvici opražíme na kocky nakrájanú slaninu s cibuľkou, toto pôjde do slanej verzie kuľaše.
Kašu rozdelíme do dvoch misiek. Na slanú verziu dáme opraženú slaninku s cibuľou a na sladkú maslo a posypeme cukrom. Podávame s pohárom mlieka. Dobrú chuť!