Marikľa je tradičný rómsky chlieb. Je to chlebík chudobných Rómov, ktorý sa pripravuje s ľahko dostupných surovín a je nenáročný na prípravu. Kedysi sa piekol v peci. Dnes si ho môžete urobiť na sporáku v plytkej panvici alebo na „plotni“ podobne ako lokše.
Suroviny:
250 g polohrubej múky
250 ml vody
pol lyžičky soli
štipku sódy bikarbóny
2 lyžičky kyslej smotany
Postup:
Do misky nasypeme múku, soľ a sódu bikarbónu. Sóda sa kedysi nepridávala, ale dnes ju pridáme, aby bolo cesto nadýchané. Následné do zmesi pridáme kyslú smotanu na zjemnenie chuti. Cesto s ňou bude vláčne. Premiešame vareškou a prilejeme trochu vody, aby sóda bikarbóna vytvorila bublinky. Potom už prilievame vodu, kým nebude cesto vláčne a vypracovávame rukami. Keď je cesto vypracované, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujeme bochníček. Bochníček prekrojíme na polovicu a rozvaľkáme do okrúhleho tvaru. Rozohrejme plytkú panvicu alebo „plotňu“ na miernom ohni a opečieme marikľu z oboch strán. Môžeme podávať potreté maslom a nasekanou pažítkou. Dobrú chuť!