Videá

Kľončka

Kľončka alebo údené koleno. Tento recept sa pani Pierovej spája s vtipnou hitorkou jej rodiny. Keď jej prastará mama čakala na to, kým jej jej vnučka príde predstaviť svojho nastávajúceho, prababička pripravila údené koleno. Chcela ukázať to najlepšie z rómskej kuchyne. Taktiež chcela poukázať na hojnosť a štedrosť Rómov, preto pripravila kolená rovno tri! U Rómov je zvykom údené koleno servírovať v celku. A hlava rodiny má tú česť a povinnosť koleno nakrájať a rozdeliť rodine. Túto výsadu venovala prababička práve vnučkinmu nastávajúcemu. On je však Neróm bol trošku zarazený, keď na stôl dostal veľké koleno. A počas krájania sa…

Viac

Randulica

V rómskej kuchyni nebolo veľmi zvykom variť polievky. Tie sa do rómskej kuchyne dostali postupne inšpiráciou z tej slovenskej. Keď rómovia varili mäso, “vývar” po dovarení vyliali. Názov Randulica naznačuje, že pôjde o niečo potrhané – v randulici je to hlávková kapusta. Recept je veľmi jednoduchý, rýchly a polievka chutná!

Viac

La babakri bokeli

Babičkin koláč. Babka ho pripravovala pani Pierovej, keď bola malé dievčatko a chodila k babičke na prázdniny. Keď si vnúčatá pýtali niečo sladké, babka pre ne vymyslela vždy niečo sladké.

Viac

Rómsky tanečný súbor – Jagalo Jilo

Mirka, dobrovoľná poradkyňa má vášeň pre tanec. Vedie rómsky tanečný súbor Jagalo Jilo – Horúce srdce, kde sa vystriedali už tri generácie tanečníkov a tanečníc.

Viac