Buchlochumer bukorenca
Buchlochumer bukorenca sú cigánske halušky. Konkrétne sú to široké rezance s pečienkami. Chudobní Rómovia v minulosti dostávali od gadžov vnútornosti z rôznych zvierat, ktoré gadžovia zabíjali pre mäso. Podľa pôvodného receptu sa z cesta nekrájali rezance, ale trhali sa halušky.
Kuľaša
Kuľaša je zemiaková kaša so slaninkou. Varila sa pre chlapov ako neskorá večera. Robí sa aj sladká verzia, kedy sa zemiaková kaša pocukruje. Nie je to typické rómske jedlo, skôr regionálne jedlo. Osvojili si ho najmä Rómov zo Spiša. Nebolo ťažké na prípravu a používali sa naň tie najzákladnejšie suroviny.
Pašvare
Pašvare sú v preklade rebrá. Bravčové rebierka sú nenáročné na prípravu. Najskôr sa nechajú odstáť naložené v páci a potom sa upečú, podávame ich s kyslou kapustou. Kyslá kapusta bola často súčasťou rómskej kuchyne. Kedysi naši predkovia podávali mäso klasicky varené.Prílohou boli zemiaky. V rodinách sa stolovalo tak, že sa mäso dalo do stredu stola v jednom veľkom hrnci a jedlo sa rukami.